Cały proces wykonania ceramiki – od pierwszego formowania gliny do gotowego produktu – trwa niekiedy dwa tygodnie. Podczas tego wieloetapowego procesu, każdy przedmiot wiele razy musi przejść przez nasze ręce, abyśmy mogli wyjąć z pieca gotową, poszkliwioną i ozdobioną złotem porcelanę lub talerz majolikowy.
W przypadku porcelanowych naczyń odbywa się to poprzez odlewanie w formach gipsowych upłynnionej porcelany. Talerzom przeznaczonym do ozdabiania majoliką kształt nadajemy modelując je z gliny plastycznej – odpowiedniej wielkości i grubości płat gliny nakładamy na specjalną formę gipsową. Tak wykonany półprodukt poddawany jest powolnemu schnięciu. Trwa to około 5-7 dni. Po tym czasie gliniane przedmioty są oczyszczane, ścianki i krawędzie wyrównywane.
Tak przygotowaną ceramikę utrwala się, wypalając ją w piecu w temperaturze 1000 °C. Trwa to około około 10 godzin. Po całkowitym wystygnięciu pieca tzw. biskwit (nazywa się tak ceramikę po pierwszym wypale) pokrywamy szkliwem ceramicznym.
Na tym etapie odbywa się ozdabianie talerzy majoliką – malowanie farbą na surowym, niewypalonym szkliwie.
Odbywa się to w temperaturze 1100 °C – dla majoliki, lub 1250 °C – w przypadku porcelany. Po skończonym wypale i wystygnięciu pieca – co trwa około 48 godzin, wypalona i poszkliwiona ceramika znakowana jest sygnaturą manufaktury oraz ozdabiana złotem lub kalką naszkliwną. W celu utrwalenia tego procesu konieczny jest trzeci wypał. Tym razem piec rozgrzewa się do temperatury 850 °C w której kalka wtapia się w poszkliwioną powierzchnię a złoto utrwala się.